Vitaminoteka

Datum objave: 16. 12. 2016.

Vitamin B12 se prirodno nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla, poput ribe, mesa, peradi, jaja i mlijeka.

Prema rezultatima istraživanja predstavljenog na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u Brightonu, nedostatak tog vitamina tijekom trudnoće povećava rizik od dijabetesa tipa 2 u djece.

Rezultati prethodnih istraživanja pokazali su kako su majke s niskom razinom vitamina B12 imale visok BMI te je postojala veća vjerojatnost da će roditi djecu niske tjelesne mase i s visokom razinom kolesterola u krvi. U iste je djece u djetinjstvu zabilježena visoka inzulinska rezistencija, što je rizičan čimbenik za dijabetes tipa 2.

Hipoteza ovog istraživanja bila je da su promjene povezane s nedostatkom vitamina B12 posljedica abnormalnih razina leptina, hormona sitosti. Leptin proizvode masne stanice, a porast njegove razine u tijelu je reakcija na unos hrane. Umjerena prehrana i normalna tjelesna masa povezane su s normalnim vrijednostima leptina. Nasuprot tome, pretilost uzrokuje porast tih vrijednosti, što posljedično vodi rezistenciji na leptin, stalnom prejedanju te povećanom riziku od inzulinske rezistencije, odnosno, dijabetesa tipa 2. U djece majki s nedostatkom vitamina B12 zabilježene su više vrijednosti leptina od normalnih. Dobiveni rezultati ukazuju na promjenu u genima za leptin uzrokovanu nedostatkom vitamina B12, zbog čega se povećava proizvodnja spomenutog hormona tijekom rasta fetusa.

Autori zaključuju kako dobivena saznanja naglašavaju važnost usklađivanja trenutnih preporuka za vitamin B12 s potrebama za istim vitaminom u trudnica.

Izvor: Society for Endocrinology's annual Conference 

Pošalji prijatelju na email

Komentari