Lora Štrbac

Datum objave: 02. 01. 2024.

Za proces začeća, prehrana i sastav tijela izuzetno su važni čimbenici. Istraživanja pokazuju da prehrana temeljena na biljnim namirnicama(voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke) značajno poboljšava plodnost, dok je konzumacija rafiniranih žitarica i slatkiša povezana sa smanjenom plodnošću.

Redovito pridržavanje nezdravih prehrambenih obrazaca dovodi do nižih koncentracija ključnih hranjivih tvari važnih za rast i razvoj fetusa. Nadalje, dodaci prehrani poput folne kiseline i joda pozitivno utječu na povećanje plodnosti, kao i održavanje optimalnog indeksa tjelesne mase.

U Singapuru su provedene dvije opsežne kliničke studije s ciljem istraživanja utjecaja čimbenika prije i nakon začeća na zdravlje potomstva kasnije u životu. Ove studije, opisane kao najveće i najopsežnije u Singapuru, pružile su uvid u različite aspekte dječjeg zdravlja.

Prva studija obuhvatila je 1200 trudnica od prvog tromjesečja trudnoće, prateći njih i njihovu djecu do 13. godine života. Istraživači su prikupljali informacije o prehrambenim navikama djece, tjelesnim aktivnostima, antropometrijskim mjerama, sastavu tijela, neurokognitivnom razvoju, genima i crijevnom mikrobiomu. Druga studija pratila je žene koje nisu bile trudne, ali su planirale trudnoću, prateći njih i njihovu djecu sve do sedme godine djetetova života.

Na temelju rezultata istraživanja, utvrđeno je da žene s visokim koncentracijama folne kiseline i nedostatkom vitamina B12 pokazuju povećan rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, dok se ista povezanost nije primijetila kod žena s dovoljnim razinama vitamina B12.

Nadalje, studija je otkrila da su djeca majki s nedostatkom magnezija imala slabije rezulte na testu spremnosti za školu, te da je visoka koncentracija luteina i zeaksantina u majki povezana s manjim rizikom od smanjene oštrine vida kod djece.

Unatoč općem uvjerenju da je nedostatak mikronutrijenata problem u zemljama lošijeg ekonomskog statusa, isto se pokazalo i u bogatim društvima poput Singapura. Značajan broj sudionica istraživanja suočavao se s nedostatka vitamina D, B12, magnezija, željeza i karotenoida.

Stoga, istraživači naglašavaju potrebu za sveobuhvatnim prenatalnim dodacima prehrani koji gledaju dalje od same važnosti folne kiseline, budući da je nedostatak drugih mikronutrijenata, poput vitamina B12, povezan s povećanim rizikom od gestacijskog dijabetesa.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari