Datum objave: 18. 09. 2013.

Istraživanje provedeno u Kaliforniji istraživalo je da li nedostatak sna istinski utječe na izbor i količinu kupljenih namirnica.

Studija je provedena na 14 muškaraca normalne tjelesne mase pri čemu se ispitivao utjecaj prospavane i neprospavane noć na izbor i količinu kupljenih namirnica. Nakon svake noći dano ima je 50$ te su ispitanici upućeni u kupovinu namirnica. Prethodno kupovini ispitanicima je dan doručak kako bi se spriječio potencijalan utjecaj gladi pri odabiru jedne od 40 namirnica koje su na raspolaganju pri kupovini- 20 visoko te 20 niskokaloričnih namirnica.

Istraživanje je pokazalo da su muškarci nakon neprospavane noći kupili 9% više visokokaloričnih namirnica te 18% više namirnica općenito nego nakon prospavane noći.

Autori studije objašnjavaju kako su nakon neprospavane noći u krvi ispitanika nađene povećane razine hormona grelina koji je odgovoran za pojačan osjećaj gladi, no, ističu kako spomenuti hormon nema dokazanog utjecaja na izbor kupovine namirnica. Nadalje, zaključuju da je za održavanje normalne tjelesne mase preporučeno ići u kupovinu nakon prospavane noći.

Studija je objavljena u časopisu Obesity.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari