Vitaminoteka

Datum objave: 29. 02. 2016.

Takozvani sporovalni san bitna je faza spavanja tijekom koje se naš organizam regenerira i koja je povezana sa smanjenjem razine kortizola (tzv. hormona stresa) i upalnih reakcija.

Poznato je da se s povećanjem godina smanjuje duljina trajanja sporovalne faze, međutim, malo se zna o posljedicama ovog skraćivanja. Budući da se sporovalni san najviše skraćuje tijekom prelaska iz djetinjstva u adolescenciju, američki stručnjaci odlučili su ispitati utjecaj sporovalnog sna na metaboličko zdravlje 421 djevojčice i dječaka dobi 5-12 godina, koje su pratili tijekom 15 godina.

Praćenje i analiza faza sna koji su bili provedeni na početku i na kraju istraživanja, pokazali su da je veći gubitak sporovalnog sna kod muških ispitanika bio povezan s rezistencijom inzulina, kao i povećanim nakupljanjem masti u području abdomena te slabijom pažnjom. Navedeno nije primijećeno kod ispitanica.

Autori istraživanja napomenuli su kako bi rezultate trebalo potvrditi i kod zrelijih ispitanika, no naveli su da ovi podaci potvrđuju povezanost kvalitete sna i zdravlja. Budući da nam se s godinama ionako skraćuje trajanje sporovalnog sna, održavanje zdravog rasporeda spavanja čini sa kao razumna odluka.

Izvor: AAAS 2016 Annual Meeting

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, Zdravlje djece,

Komentari