Datum objave: 04. 01. 2016.

Povezanost nedostatka sna i većeg rizika od pretilosti dobro je poznata. No, u novom istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Health Promotion, ispitano je utječe li nedostatak sna na povećanje tjelesne mase zbog povećanog sekundarnog unosa hrane. Inače, sekundarni unos hrane označava konzumaciju sve hrane i pića izuzev vode, poput šećerom zaslađenih pića, tijekom obavljanja neke druge, primarne aktivnosti – poput rada na računalu.

U istraživanju su analizirani podaci 28 150 ispitanika dobi 21-65 godina koji su sudjelovali u jednom opsežnom američkom istraživanju čiji je cilj bio utvrditi kako stanovnici SAD-a provode dane i „koriste“ svoje vrijeme. Tijekom obrade podataka u obzir su uzeti različiti mogući ometajući čimbenici, poput spola, rase te socioekonomskih karakteristika.

Rezultati su, naposljetku, pokazali da su ispitanici koji su spavali manje od 7 sati dnevno, doista češće posezali za hranom i pićem tijekom drugih aktivnosti. U usporedbi s onima koji su spavali preporučenih 7-8 sati na dan, ispitanici koji su spavali manje, pokazali su 9 minuta dužu sekundarnu konzumacija hrane te 29-31 minutu duže sekundarno ispijanje različitih napitaka.

Zaključno, istraživanje pokazuje da je nedostatak sna povezan s češćom „nesvjesnom“ konzumacijom hrane i, posebice – pića, što može dovesti do pretjeranog unosa kalorija i povećanja rizika od nakupljanja suvišnih kilograma.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari