Maja Biličić

Datum objave: 19. 10. 2018.

Trudnice s niskom razinom omega-3 masnih kiselina dugog lanca u plazmi tijekom prvog i drugog tromjesečja imaju povećan rizik od prijevremenog poroda, pokazala su nedavna istraživanja.

Tim istraživača analizirao je uzorke krvi 376 žena koje su imale prijevremeni porod i krv 348 žena koje su rodile u terminu. Svim su ženama uzorke krvi uzeli tijekom prva dva tromjesečja trudnoće.

Analiza krvi pokazala je da su žene s niskim razinama eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline (manjim od 1,6%) imale 10 puta veći rizik od prijevremenog poroda u odnosu na žene s visokim razinama EPA i DHA (višim od 1,8%).

Daljnjim proučavanjem podataka žena s postojano niskim razinama EPA i DHA u prvom i u drugom tromjesečju trudnoće, znanstvenici su uočili čak 48 puta veći rizik od prijevremenog poroda u odnosu na žene koje su imale postojano visoke razine EPA i DHA.

Znanstvenici naglašavaju da bi trudnice s niskim razinama EPA i DHA u plazmi trebale konzumirati više ribe ili uzimati riblje ulje kao dodatak prehrani kako bi smanjile rizik od prijevremenog poroda.

Izvor: EBioMedicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari