Preskakanje doručka povećava uzimanje hrane kasnije u danu. Također, dokazano je da doručkovanje utječe i na metabolički i hormonski odgovor na kasnije obroke koji slijede taj dan.
Svjedoci smo pandemijskih razmjera debljine, a doručkovanje se preporuča kao strategija postizanja poželjne tjelesne mase.
Istraživanje provedeno na zdravim muškarcima o navikama doručkovanja dalo je zanimljive rezultate. Ispitanici koji su redovito doručkovali, u vrijeme su ručka konzumirali manje energije (kalorija) (za oko 17%), u usporedbi s osobama koje ne doručkuju. Osobe koje preskaču doručak izjavljuju i veći osjećaj gladi prijepodne, prije ručka, a nakon što uzmu obrok, imaju i veće vrijednosti glukoze i inzulina u krvi. Također je kod tih osoba prisutan i određeni stupanj inzulinske rezistencije.
Zaključak je da doručkovanje ima značajan učinak na apetit i količinu energije koju ćemo unijeti hranom, kao i na metabolički i hormonski odgovor tijela na hranu koja se konzumira tijekom dana.
Izvor: J Nutr 141(7):1381-89.