Maja Biličić

Datum objave: 02. 05. 2019.

Neka su istraživanja dovela do pretpostavke da bi minerali poput cinka i željeza mogli igrati ulogu u napretku multiple skleroze. Međutim, novim istraživanjem nije utvrđena veza između unosa pojedinih minerala i razvoja multiple skleroze kasnije tijekom života.

U prvom istraživanju Nurses' Health Study sudjelovalo je 80 920 žena, dok je u drugoj studiji Nurses' Health Study II sudjelovalo 94 511 žena. Svake četiri godine tijekom 20 godina ispitanice su ispunile upitnik o prehrambenim navikama i uzimanju dodataka prehrani. Tijekom istraživanja multipla skleroza dijagnosticirana je kod 479 žena.

Znanstvenici su procijenili unos mineralnih tvari u ispitanica kako bi utvrdili odnos većeg unosa s višim ili nižim rizikom od multiple skleroze. Istraživani minerali uključivali su cink, željezo, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, mangan i bakar. Međutim, znanstvenici između minerala i multiple skleroze nisu pronašli nikakvu vezu.

Ranija istraživanja pokazala su da su razine cinka kod osoba s multiplom sklerozom niske te da cink može izazvati protuupalni imunosni odgovor na životinjskom modelu spomenute bolesti, no znanstvenici tvrde da je taj učinak cinka neznatan u slučaju količine cinka koji populacija generalno unosi.

Nedostatak ovog istraživanja jest taj što je uključivao samo žene, od kojih su većina bile bjelkinje, pa se ne može potvrditi da isti rezultati vrijede i za muškarce te osobe drugih rasa.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: minerali, multipla skleroza,

Komentari