Maja Biličić

Datum objave: 21. 06. 2018.

Pet zdravih navika – pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost, održavanje poželjne tjelesne mase, nepušenje i nizak unos alkohola – mogu produžiti život za više od jednog desetljeća, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Circulation.

U svrhu istraživanja znanstvenici su analizirali podatke 78.865 žena koje su prikupljali 34 godine i podatke 44.354 muškaraca koje su prikupljali 27 godina. Proučavali su kako niskorizični čimbenici životnog stila (nepušenje, poželjan indeks tjelesne mase, 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno, umjeren unos alkohola i pravilna prehrana) utječu na smrtnost.

Procjenjuje se da će se životna dob osoba starijih od 50 godina koje su usvojile niskorizični životni stil produžiti za 43 godine za žene te 37,5 godina za muškarce, dok su ti brojevi za trećinu manji ukoliko se takav životni stil ne usvoji.

Rezultati su pokazali da se životni vijek produžio s obzirom na kombinaciju spomenutih zdravih navika koje su ljudi usvojili. U usporedbi s osobama koje se nisu pridržavale niskorizičnog životnog stila, one sa zdravim navikama imale su 74% manji rizik od smrti tijekom trajanja ovog istraživanja.

Znanstvenici naglašavaju važnost usvajanja zdravih navika u svrhu produljivanja života. U današnje je doba niskorizičan stil života rijedak pa pozivaju instrumente javnih politika da stave fokus na proizvodnju zdrave hrane i izgradnju društvenih okruženja koja će podržavati i promovirati pravilnu prehranu i stil života.

Pošalji prijatelju na email

Komentari