Datum objave: 30. 01. 2014.

Kako bi detektirali razloge povećane stope pretilosti posljednjih godina u populaciji mališana od 2 do 5 godina, znanstvenici su proučavali njihove prehrambene navike te praksu konzumacije hrane. Istraživanje je provedeno u 118 američkih vrtića.

Rezultati studije pokazali su kako djeca koja sama uzimaju hranu, a da im ona nije prethodno servirana na tanjur, bolje prepoznaju osjećaj sitosti. Znanstvenici upozoravaju kako prethodnim serviranjem hrane na tanjur oduzimamo djeci mogućnost prepoznavanja koliko su gladni i veličine porcije dostatne za utaživanjem te gladi. S obzirom da u vrtićima ključnu ulogu imaju odgajateljice, preporuča se da one budu prisutne kada mališani konzumiraju hranu. Na taj način mogu utjecati na prehrambeno ponašanje, a postavljanjem odgovarajućih pitanja poput „Jesi li sit?“ umjesto „Jesi li gotov?“ mogu pomoći djeci prepoznati znakove gladi i sitosti. Praksa nam govori kako su najbolji rezultati postignuti kada su djeca imala dostupnu nutritivno vrijednu hranu, ali su je konzumirala onda kada su osjetili glad, a ne kada su roditelji ili odgajateljice smatrali da bi trebali jesti. Autori studije objašnjavaju kako djeca ukoliko ne pojedu jedan obrok, pri osjećaju gladi će zatražiti hranu i kompenzirat će ono što nisu pojeli taj dan, tijekom idućih 24 sata.

Unatoč tome što neki odgajatelji i roditelji odbijaju primjenjivati ove jednostavne smjernice jer može biti „hrane na sve strane“, autori objašnjavaju kako je to privremeno dok djeca ne razviju motoričke vještine, a dobrobiti ovakve prakse su nemjerljive. Također, ističu kako je izrazito bitno ne tjerati djecu da jedu hranu kada nisu gladna jer ih na taj način učimo da ne zanemare bitne signale koje im tijelo šalje. Nadalje, takvom praksom doprinosimo povećanom unosu hrane koji potencijalno može dovesti do viška kilograma, a u budućnosti pridonijeti epidemiji pretilosti.

Izvor: University of Illinois

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari