Vitaminoteka

Datum objave: 28. 11. 2014.

Prema novom istraživanju koje je nastalo kao rezultat suradnje skupine britanskih i američkih znanstvenika, genetska podloga utječe na tjelesnu masu određujući sastav mikroflore koja se nalazi u probavnom sustavu.

U istraživanju su analizirani mikrobi iz uzoraka stolice 416 parova dvojajčanih i jednojajčanih blizanaca te su tako određeni mnogi tipovi mikroorganizama na čiju prisutnost utječe genetika.

Primijećeno je da genetska podloga domaćina najviše utječe na prisutnost bakterija porodice Christensenellaceae, koja se povezuje s nižim indeksom tjelesne mase.

Dodatno ispitivanje na miševima kojima je presađena mikroflora pretilih pojedinaca, pokazalo je da dodatak bakterije Christensenella minuta (iz porodice Christensenellaceae) štiti miševe od povećanja tjelesne mase.

Autori su zaključili kako rezultati nude čvrste dokaze da je prisutnost određenih mikroba u crijevnoj mikroflori prije određena genima nego okolišem te otvaraju put eventualnom novom pristupu liječenja i prevencije pretilosti – probioticima.

Izvor: Cell

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari