Datum objave: 29. 12. 2011.

Oštećenje bubrega kod bolesnika sa dijabetesom (dijabetička nefropatija) je jedna od potencijalnih komplikacija šećerne bolesti, a njenom razvoju pridonisi upalno stanje.

U časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry objavljeno je da sastojak iz grejpa, naringenin, smanjuje upalu i poboljšava stanje bubrega kod osoba sa šećernom bolesti.

Već je prije objavljivano da naringenin, zaslužan za gorak okus grejpa, limuna i rajčica, pokazuje potencijalne pozitivne učinke kod dijabetesa, ateroskleroze ili stanja hipermetabolizma.

U najnovijem istraživanju, provedenom na miševima, 2%-tni naringenin je smanjio razine različitih pokazatelja upale, a također smanjio je i aktivnost proteina koji se zove nuklearni faktor kapa-B (NF-kapaB), za kojeg je poznato da ima ključnu ulogu u nekim putevima upale.

Nakon ovog istraživanja, daljnja istraživanja trebala bi biti usmjerena na ispitivanje sigurnosti primjene ovog sastojka u ljudi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari