Datum objave: 22. 05. 2009.

Albedo je ona bijela tvar bez pigmenta ispod narančine kore i služi kao neka vrsta ljepila koja drži pulpu i koru. E pa taj albedo sadrži ugljikohidrate i vitamin C. Posebno je bogat pektinom što je topljivo prehrambeno vlakno s učinkom snižavanja kolesterola.

Albedo sadrži i druge zanimljive molekule: polimetoksilirane flavone kojima se naranča štiti od neprijatelja. Trenutno se istražuje kakva je uloga ovih spojeva u prevenciji karcinoma i upalnih procesa. Albedo zatim sadrži esencijalna ulja poput d-limonena i flavonoide koji se također istražuju kao potencijalni antikancerogeni. Problem je što je ovaj bijeli sloj naranče gorak, ali zapravo bi za kliničke učinke njegovih spojeva trebali oguliti jaaaako puno naranči.

Izvor: The New York Times

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari