Naranče i banane smanjuju rizik za leukemiju

Datum objave: 01. 01. 2005.

Znanstvenici s University of California u Berkeleyju tvrde da djeca koja redovito jedu naranče i banane imaju manji rizik obolijevanja od leukemije..
Njihovo istraživanje je pokazalo da djeca koja su konzumirala naranče, sok od naranče ili banane 4 do 6 puta tjedno u prve dvije godine života imaju 50% manji rizik obolijevanja od leukemije.
Znanstvenici dodaju kako će biti nužno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo na koji način djeluju ove vrste voća.
Jedno objašnjenje se odnosi na visoku razinu vitamina C u narančama i bananama te njegovu sposobnost da smanji izglede za oksidativna oštećenja DNK i začetak procesa razvoja raka.
Banane su bogate i kalijem za koji su ranija istraživanja pokazala da može stabilizirati DNK i smanjiti rizik za pojavu mutacija.

Preuzeto sa portala [url="#"] PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari