Antonia Vlašić

Datum objave: 05. 04. 2022.

Prema istraživačima, kombinacija prehrane s visokim udjelom masti i povećanog unosa napitaka zaslađenih visoko fruktoznim sirupom dovodi do ubrzanog nakupljanja masti u jetri što može uzrokovati hipertrigliceridemiju.

Fruktoza je jednostavni šećer koji se prirodno nalazi u voću, a industrijski se dobiva iz kukuruznog sirupa. S obzirom na njegovu moć zaslađivanja i niske troškove proizvodnje, danas se koristi kao jedan od najčešćih zaslađivača u prehrambenoj industriji. Iako su brojne studije povezale konzumaciju pića zaslađenih fruktozom s raznim metaboličkim bolestima, ona se i dalje masovno upotrebljava u proizvodnji zaslađenih napitaka, umaka i prerađene hrane.

Prema novoj studiji provedenoj na modelu miševa, prehrana s visokim udjelom masti u kombinaciji s napitcima zaslađenim fruktozom potiče de novo lipogenezu, odnosno stvaranje masti iz viška ugljikohidrata, te inhibira oksidaciju lipida u jetri.

Na taj način povećava se rizik od hipertrigliceridemije koja je jedan od glavnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Autori objašnjavaju kako unos fruktoze utječe na ekspresiju i aktivnost proteina pod nazivom ChREBP, a njegovom aktivacijom dolazi do povećanja ekspresije enzima koji reguliraju sintezu masnih kiselina u jetri. Uz to, unos fruktoze smanjuje aktivnost nuklearnog receptora PPARalfa koji je odgovoran za enzime uključene u oksidaciju masnih kiselina u jetri.

Nekoliko provedenih studija povezalo je konzumaciju napitaka zaslađenih fruktozom s nealkoholnom bolesti masne jetre (NAFLD, engl. nonalcoholic fatty liver disease). Za sada ne postoje specifični načini liječenja navedene bolesti, osim pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. Autori nove studije nadaju se kako će njihovi rezultati potaknuti interes za otkrivanje novih lijekova za liječenje NAFLD-a.

Također, potrebno je naglasiti kako navedeni rezultati vrijede samo za konzumaciju tekuće fruktoze, odnosno, zaslađenih napitaka jer fruktoza brzo dospijeva do jetre te se apsorbira i uzrokuje metaboličke promjene. Međutim, kada konzumiramo voće, unosimo puno manje količine fruktoze nego putem zaslađenih napitaka, a proces žvakanja i prisutnost drugih komponenti, poput vlakana, usporavaju apsorpciju fruktoze u jetri.

Izvor: Molecular Nutrition and Food Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fruktoza, masna jetra, trigliceridi,

Komentari