Ela Lučić

Datum objave: 28. 07. 2020.

Svakodnevna konzumacija napitka s probioticima može potencijalno modulirati anksioznost i poboljšati kvalitetu treninga nogometaša, pokazali su rezultati randomiziranog, dvostruko slijepog istraživanja kontroliranog placebom.

Profesionalni nogometaši koji prolaze naporne treninge i česta natjecanja osjetljiviji su na psihičke poremećaje, a otkriveno je kako su ih probiotici sposobni umanjiti. Nedavno provedena studija, objavljena u časopisu Nutrients, imala je za cilj utvrditi učinak svakodnevne konzumacije probiotika na fiziološke parametre izazvane anksioznošću među profesionalnim nogometašima.

Suradnička skupina znanstvenika iz Malezije, Šri Lanke i Londona provela je ispitivanje na 20 muških nogometaša u dobi od 18 do 21 godine kojima je dodijeljeno uzimanje komercijalno dostupnih probiotika uzgojenih u mlijeku (3 x 109 CFU probiotika Lactobacillus Casei Shirota) ili placeba tijekom osam tjedana. Korišteni su prijenosni uređaji s 'biofeedbackom' za mjerenje elektroencefalografije, otkucaja srca i elektrodermalnih odgovora, zajedno s kognitivnim testovima provedenim na početku te u 4. i 8. tjednu ispitivanja.

Rezultati vremena reakcije u kognitivnim testovima pokazali su značajno poboljšanje u skupini koja je uzimala probiotike u usporedbi s placebom.

Nije bilo značajne razlike između skupina u brzini otkucaja srca i elektrodermalne reakcije nakon osam tjedana, a moždani valovi nisu pokazali značajne promjene tijekom razdoblja ispitivanja, osim theta i delta valova u 4. tjednu. Autori studije tvrde kako svakodnevna konzumacija probiotika potencijalno modulira theta (opuštanje) i delta (pozornost) moždane valove, što može rezultirati boljim radom mozga i poboljšanjem kvalitete treninga.

Nogomet je igra u kojoj igrači trebaju donositi odluke na temelju brzo mijenjajućeg okruženja, uzimajući u obzir suigrače, protivnike, kao i loptu. Zbog toga igrači moraju intenzivno usmjeriti svoju pozornost na igru i održavati maksimalne tjelesne sposobnosti za postizanje svojih ciljeva. Stres, anksioznost i depresija često su povezani s nadmetanjem, a reguliranje ovih psihofizioloških komponenti može biti rješenje za poboljšanje izvedbe putem dodataka prehrani koji se baziraju na cjelovitim namirnicama. Kompletni mehanizmi djelovanja uzimanja probiotika u obliku dodatka prehrani i dalje su nepoznati, stoga je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se rasvijetlio mehanizam u podlozi dobivenih rezultata.

Pošalji prijatelju na email

Komentari