Napad na knjigu koja savjetuje previše proteina

Datum objave: 27. 03. 2006.

Knjiga čiji je autor velika australska vladina organizacija dosad je ostvarila profit od preko 1,5 milijuna A$. Paralelno s uspjehom ove knjige raste i broj kritika koje ističu da visok unos proteina koji se promovira ovom redukcionom dijetom nema znanstvenog opravdanja, a kao glavni argument protivnici navode sponzoriranje knjige od strane mesne industrije..
Total Wellbeing Diet potpisuju Manny Noakes i Peter Clifton iz CSIRO-a (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) i navode da je uspjeh knjige koja je postala nacionalni bestseller premašio njihova očekivanja. Dosad je prodano pola milijuna kopija, a ove godine se planira osvajanje američkog tržišta. Uobičajenom prehranom unosimo oko 15 % energije putem proteina, a CSIRO dijeta preporuča 30-35 % što bi se trebalo ostvariti povećanjem konzumiranja mesa i ribe za ručak i večeru te smanjenjem unosa ugljikohidrata.
Kritičari ove dijete se pitaju zašto se ne promovira unos proteina biljnog podrijetla budući da visok unos proteina namirnicama životinjskog podrijetla povećava rizik od karcinoma dojke i prostate, opterećujući je za bubrege i nepovoljno utječe na zdravlje koštanog tkiva. Kritičari također smatraju da se radi o zlouporabi imena tako jake organizacije kao što je CSIRO, što je definitivno utjecalo na prodaju. Glasnogovornici CSIRO-a navode da je publiciranje ove knjige odgovor na zahtjeve potrošača te da sponzori tj. mesna industrija nisu utjecali na stav kojeg autori zastupaju.
Izvor: [url="#"] [email protected][/url]
Priredio: Mr.sc.Zvonimir, Šatalić, dipl.ing.nutricionist

Pošalji prijatelju na email

Komentari