Josip Rešetar

Datum objave: 29. 01. 2019.

Sok od naranče, crveno povrće, zeleno lisnato povrće i bobičasto voće spadaju u top 4 izbora kada je u pitanju smanjenje rizika od gubitka pamćenja i sposobnosti razmišljanja kod muškaraca tijekom dužeg vremenskog perioda, pokazala je studija objavljena u časopisu Američkog udruženja neurologije.

Istraživanje koje je trajalo 20 godina uključilo je 27842 muškarca prosječne dobi 51 godine koji su svi ujedno bili zdravstveni djelatnici. Konzumacija hrane je bilježena pomoću upitnika o učestalosti konzumacije (FFQ) svake 4 godine, dok su vještine pamćenja i razmišljanja procjenjivane subjektivnim testovima. Ispitanici su podijeljeni u pet skupina na temelju učestalosti konzumacije voća i povrća.

Ispitanici koji su konzumirali najviše povrća bili su 34% manje podložni padu vještina razmišljanja u odnosu na ispitanike koji su konzumirali najmanje povrća.

Dodatno, muškarci koji su svakodnevno pili sok od naranče imali su 47% manji rizik od pada vještina razmišljanja u odnosu na ispitanike koji su sok od naranče pili jednom mjesečno ili rjeđe. Znanstvenici su također pronašli da je kod ispitanika koji su prije 20 godina jeli više voća i povrća prisutan manji rizik od gubitka pamćenja i vještina razmišljanja, neovisno jesu li i dalje nastavili s praksom veće konzumacije voća i povrća.

Budući da se radi o opažajnoj studiji, na definiranoj skupini ispitanika, nemoguće je donositi uzročno-posljedične i generalne zaključke. Preostaje vidjeti hoće li nove kontrolirane studije ponuditi slične rezultate.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pamćenje, povrće, voće,

Komentari