Ela Lučić

Datum objave: 31. 08. 2022.

Konzumacijom banana, avokada i lososa mogli bi se ublažiti negativni učinci prekomjernog unosa soli, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu European Heart Journal.

Rezultati su pokazali kako je prehrana bogata kalijem povezana s nižom razinom krvnog tlaka, osobito kod žena s visokim unosom soli. Zdravstveni savjeti usmjereni su na ograničavanje unosa soli, ali to je teško postići kada je prehrana bogata prerađenom hranom.

Znanstvenici su u studiju uključili 24 963 ispitanika u dobi od 40 do 79 godina. Ispitanici su ispunili upitnik o životnim navikama, izmjeren im je krvni tlak te je prikupljen uzorak urina. Za procjenu unosa natrija i kalija hranom određivala se razina natrija i kalija u mokraći.

Tijekom srednjeg vremena praćenja od 19,5 godina, ukupno 55% ispitanika bilo je hospitalizirano ili je umrlo zbog kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici su analizirali povezanost između unosa kalija i kardiovaskularnih događaja nakon prilagodbe prema dobi, spolu, indeksu tjelesne mase, unosu natrija, korištenju lijekova za snižavanje lipida, životnim navikama, dijagnozi dijabetesa i prethodnom srčanom ili moždanom udaru.

Rezultati su pokazali kako su ispitanici s najvećim ukupnim unosom kalija imali 13% manji rizik od kardiovaskularnih događaja u usporedbi s onima s najmanjim unosom. Kada su muškarci i žene analizirani odvojeno, smanjenje rizika iznosilo je 7% kod muškaraca, odnosno 11% kod žena. Količina soli u prehrani nije utjecala na odnos između kalija i kardiovaskularnih događaja kod muškaraca ili žena.

Uzimajući u obzir rezultate istraživanja, stručnjaci napominju kako bi se u prehrani trebala dati prednost svježoj, neprerađenoj hrani, budući da je bogata kalijem, a istovremeno sadrži nizak udio soli.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kalij, krvni tlak,

Komentari