Namaz za srce

Datum objave: 27. 04. 2006.

Modifikacija namirnica bogatih zasićenim masnim kiselinama, pogotovo onih namirnica koje konzumiramo često, predstavlja pomoć u ostvarenju prehrambenih preporuka usmjerenih na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti..
Zasićene i trans masne kiseline povisuju ukupni i LDL kolesterol i poznato je da povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok nezasićene masne kiseline imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Zamjena zasićenih masti nezasićenim znači znatne promjene u prehrani i odabiru namirnica.
1960-tih godina u Danskoj je Unilever proizveo margarin s više polinezasićenih i s manje zasićenih masnih kiselina. Margarin je emulzija vode u tekućem ulju čiju stabilnost omogućuju kristali masti. Dobro poznavanje ovih kristalnih struktura omogućilo je znanstvenicima maksimalno povećati udjel polinezasićenih masnih kiselina što je rezultiralo prvim prehrambenim proizvodom koji smanjuje razinu kolesterola u krvi – Becel.
Tijekom godina, sastav ovog namaza se mijenjao i pratio razvoj znanosti i prehrambenih preporuka. Noviji margarini imaju manju količinu ukupne masti, gotovo su bez trans masnih kiselina, a sadrže ?-3 i ?-6 masne kiseline u preporučenim količinama.
Osobe s metaboličkim sindromom imaju 2-4 puta veći rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, stoga, ovakvi namazi su doprinos prevenciji. Od LIPGENE studije koja je u tijeku očekujemo odgovor na pitanje da li neke drugačije modifikacije margarina mogu povoljno utjecati na čimbenike rizika, npr. povišene trigliceride ili preniski HDL.
Izvor: Proceedings of the Nutrition Society
[url="#"] Gastro.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari