Josip Rešetar

Datum objave: 26. 03. 2018.

Dijeta kreirana od strane znanstvenika, MIND dijeta, pomaže u usporavanju procesa kognitivnog propadanja kod osoba koje su pretrpjele moždani udar, zaključak je preliminarne studije koja je provedena u Rush University Medical Center.

MIND dijeta predstavlja spoj mediteranske i DASH dijete, a za krajnji cilj ima smanjenje neurodegenerativnih promjena. Namirnice koje karakteriziraju ovu dijetu su povrće, bobičasto voće, riba i maslinovo ulje.

U aktualnom preliminarnom istraživanju koje je trajalo od 2004. do 2017. sudjelovalo je 106 ispitanika koji su imali zabilježenu povijest moždanog udara. Kao posljedica moždanog udara kod ispitanika došlo je do slabljenja jedne od kognitivnih funkcija: pamćenja, razmišljanja ili razumijevanja. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine ovisno o stupnju pridržavanja smjernica MIND dijete.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su se striktno pridržavali smjernica MIND dijete došlo do značajnog smanjenja brzine gubitka određene kognitivne funkcije u odnosu na ispitanike koji su se najmanje pridržavali smjernica.

Dodatno, kod ispitanika koji su slijedili smjernice DASH ili mediteranske dijete nije zabilježeno usporavanje gubitka kognitivnih funkcija.

Budući da je istraživanje opservacijskog karaktera potrebne su dodatne randomizirane i kontrolirane studije s većim brojem ispitanika koje će eventualno potvrditi rezultate aktualne studije.

Pošalji prijatelju na email

Komentari