Tena Škunca

Datum objave: 23. 07. 2021.

Najnoviji podaci Eurostata donose nam poražavajuću statistiku. Naime, čak više od polovice odraslih stanovnika Europske unije (53%) ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo.

Statistički podaci također pokazuju da što je dobna skupina starija, to je i veći udio pretilih osoba: najmanji udio pretilih zabilježen je u skupini od 18 do 24 godina (24%), dok skupina od 65 do 74 godina ima najveći udio pretilih (65%). Iznimka su jedino stariji od 75 godina.

Osim toga, vidljiv je i obrazac vezan za razinu obrazovanja. Tako je primijećeno da udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom opada kako raste razina obrazovanja: udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom niskog stupnja obrazovanja iznosio je 59%, srednjeg stupnja obrazovanja 54%, dok je 44% odraslih visokog stupnja obrazovanja imalo prekomjernu tjelesnu masu. Slični rezultati vidljivi su i u skupini pretilih osoba: 20% osoba s niskim stupnjem obrazovanja, 17% osoba sa srednjim te 11% osoba s visokim stupnjem obrazovanja.

Udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom varira među državama članicama EU. Tako je najveći udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom zabilježen upravo u Hrvatskoj, ali i Malti, gdje prekomjernu tjelesnu masu ima čak 65% građana. S druge strane, najniži udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom zabilježen je u Italiji (46%), Francuskom (47%) i Luksemburgu (48%).

S obzirom na spol, u svih je država članica EU primijećeno kako je veći udio muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom, nego li žena. Najznačajnija razlika u spolu zabilježena je u Luksemburgu (59% muškaraca i 38% žena), Češkoj (70% muškaraca i 51% žena) i Cipru (59% muškaraca i 41% žena).

Ove svježe informacije objavljene su kao dio prvih rezultata velikog istraživanja iz 2019. godine - European Health Interview Survey (EHIS) koje se bavilo mjerenjem zdravstvenog statusa i korištenja usluga zdravstvene skrbi kod građana EU.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, eurostat, pretilost,

Komentari