Datum objave: 28. 07. 2020.

Milenijalci ili Generacija Y rođeni su između 1978. i 2000. godine, a ovo su najčešći zdravstveni problemi koji ih pogađaju.

Nedavno objavljeno istraživanje koje je provela američka udruga Blue Cross Blue Shield Association (BCBSA) sugerira da se zdravlje milenijalaca znatno pogoršava s godinama u odnosu na vršnjake iz prethodnih generacija iako se čini da više od prethodnika ulažu u zdravlje i wellness.

Milenijalci ili Generacija Y koji su 2017. bili u dobi između 34 i 36 godina bili su 11% manje zdravi od pripadnika Generacije X  koji su u toj dobi bili 2014. godine.

Istraživanje je izdvojilo 10 vodećih zdravstvenih problema milenijalaca rangiranih prema negativnom utjecaju na zdravlje:

  • Depresija major (unipolarna velika depresija)
  • Poremećaj upotrebe supstanci
  • Alkoholizam
  • Hipertenzija
  • Hiperaktivnost
  • Psihotična stanja
  • Crohnova bolest i ulcerozni kolitis
  • Visok kolesterol
  • Ovisnost o duhanu
  • Dijabetes tip 2

Efekt prijateljstva: Zašto je druženje toliko važno za naše zdravlje?

Iako stručnjaci nisu toliko iznenađeni top listom zdravstvenih tegoba, ono što ih zabrinjava jest njihova pojavnost (prevalencija) u odnosu na pojavnost tih stanja u prijašnjim generacijama. Tako je prevalencija osam od navedenih 10 zdravstvenih tegoba više od 10% veća kod milenijalaca koji su 2017. bili u dobi između 34 i 36 godina u odnosu na pripadnike Generacije X  koji su u toj dobi bili 2014. godine. Istovremeno, 83% od 55 milijuna milenijalaca obuhvaćenih istraživanjem smatralo je da su dobrog ili izvrsnog zdravlja unatoč tome što su brojke pokazale suprotno.

Mentalno zdravlje na udaru

U odnosu na ostatak populacije, Generacija Y ima više bihevioralnih poremećaja. Najveći porast stopa prevalencije uočen je kod depresije major i hiperaktivnosti. Općenito, uočeno je da je mentalno zdravlje milenijalaca najviše ugroženo.

Rezultate je komentirala prof. Deborah Serani s Adelphi University i autorica knjige „Živjeti s depresijom“. Istaknula je da je rezultati nisu iznenadili te je izdvojila nekoliko okolnosti u kojima milenijalci odrastaju, a koje doprinose njihovom lošijem zdravlju.

Tehnološki napredak

Zbog tehnologije, milenijalci su prva generacija koja odrasta bez da su naučili kako održati kontakt očima, kako prepoznavati izraze lica ili produbiti svijest o „teksturi“ emocija kako unutar njih samih, tako i unutar drugih, što im otežava razumijevanje njihovih misli i osjećaja.

Milenijalci i medijska preopterećenost

Internet je omogućio 24-satni ciklus vijesti koji je omogućio da djeca milenijalci budu izložena zastrašujućim novostima o terorizmu, prirodnim i drugim katastrofama, nasilju, pričama kojima njihovi prethodnici nisu bili izloženi u tolikoj mjeri. Sve to je utjecalo na njihovu prožetost osjećajima bespomoćnosti, beznađa i straha vezanim uz te događaje, bilo da su o njima čitali, gledali video zapise ili osobno svjedočili, a strah su na njih prenosili i odrasli članovi obitelji.

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: Vladimira Šimić

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari