Najbolji način za prevenciju karcinoma probavnog sustava

Datum objave: 11. 10. 2004.

Nedavno objavljeno istraživanje potvrdilo je ono što veliki broj dijetetičara i nutricionista već odavno zna: najbolji način prevencije karcinoma probavnog sustava je pravilna prehrana..

Istraživači sa Sveučilišta u Nišu, u suradnji sa Sveučilištem u Kopenhagenu, revidirali su 14 istraživanja koja su uključivala više od 170000 sudionika. Sudionici su bile osobe za koje se vjerovalo da su izložene povećanom riziku od karcinoma probavnog sustava, a koje su unosile suplemente sa antioksidansima selenom, vitaminom A, C i E.
Rezultati revizije pokazali su da vitamin A, C i E nemaju nikakav utjecaj na smanjenje rizika za razvoj karcionoma probavnog sustava, dok se za konačni zaključak o djelovanju selena, sugeriraju dodatne studije.

Stoga se može zaključiti da je, prehrana bogata cjelovitim žitaricama, obojenim voćem i povrćem te smanjen unos crvenog mesa i masnoća, i dalje najbolji način prevencije ili barem "odgađanja" razvoja kroničnih bolesti.

Izvor: The Lancet, Volume 364, Issue 9441 , 2 October 2004, Pages 1193-1194

Pošalji prijatelju na email

Komentari