Vitaminoteka

Datum objave: 27. 06. 2013.

Izrazito restriktivne dijete povećavaju rizik od žučnih kamenaca, a u konačnici nisu učinkovitije od dijeta kojima se kilogrami gube umjerenim tempom, zaključili su švedski istraživači.

U istraživanju je uspoređivan učinak restriktivne dijete i dijete kojom se kilogrami gube umjerenom brzinom. Kod restriktivne dijete je kalorijski unos bio oko 500 kalorija tijekom 6 do 10 tjedana, nakon čega je uslijedio postupni prelazak na normalnu prehranu te 9 mjeseci režima za održavanje tjelesne mase i pridržavanja uravnotežene prehrane. Umjerena dijeta podrazumijevala je kalorijski unos između 1200 i 1500 kalorija nakon čega je uslijedio režim isti kao kod osoba na restriktivnoj dijeti.

Rezultati nakon godine dana od početka programa pokazali su kako su ispitanici iz restriktivne grupe izgubili ukupno 12 kilograma, dok je druga grupa izgubila oko 9 kilograma. Međutim, u restriktivnoj grupi 48 osoba je dobilo napadaj žučnog kamenca koji je zahtijevao bolničko liječenje, dok je drugoj skupini liječničku pomoć zatražilo samo 16 ispitanika.

Moguće objašnjenje zašto žučni kamenci napadaju osobe na dijeti je što restrikcija kalorija utječe na sadržaj soli i kolesterola u žuči te na brzinu pražnjenja žučnog mjehura – oba čimbenika koja doprinose nastanku kamenaca.

Izvor: International Journal of Obesity

Pošalji prijatelju na email

Komentari