Način pripreme hrane utječe na sadržaj nutrijenata

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prema španjolskim istraživačima, brokula u mikrovalnoj pećnici za samo 5 minuta izgubi 97% od ukupnog sastava flavonoida..
Sastav nutrijenata promatran je kod četiri različita načina tretiranja brokule: kuhanje pod velikim pritiskom - 3 minute, kuhanje u uzavreloj vodi - 5 minuta, kuhanje na pari - 3,5 minute te priprema u mikrovalnoj pećici - 5 minuta.
Istraživači su pronašli da na očuvanje vrijednih nutrijenata u povrću uvelike utječe način pripreme jela od povrća.
Najveće gubitke vrijednih nutrijenata brokula je imala kod pripreme u mikrovalnoj pećnici (97% flavonoida je uništeno), uobičajeno kuhanje u uzavreloj vodi uzrokovalo je gubitak 66% flavonoida, a kuhanje pod velikim pritiskom gubitak 47% flavonoida.
Najbolji rezultati dobiveni su kuhanjem brokule na pari. Ovom metodom pripreme izgubljeno je svega 11% flavonoida.
Izvor: Journal of the Science of Food and Agriculture (2003) 83:1511-1516.

Pošalji prijatelju na email

Komentari