Datum objave: 02. 05. 2010.

Već dulje vremena je poznato da što je veća koncentracija kolesterola u krvi, veći je i rizik od ateroskleroze, a time raste i vjerojatnost od srčanog udara. No, do sada znanstvenici nisu uspjeli objasniti točan mehanizam začepljenja žila.

Znanstvenici iz Njemačke su se, u svom istraživanju, pozabavili tom temom. Po prvi puta su uspjeli identificirati molekularni okidač upalnog stanja u velikim krvnim žilama. Otkrili su kako određena nepovoljna prehrana, u vrlo kratkom roku, uzrokuje taloženje kristala kolesterola na stijenkama arterija. Zbog toga reagira imunološki sustav koji šalje obrambene stanice s ulogom proždiranja stranih tijela, u ovom slučaju kolesterola. Kristali kolesterola unutar imunoloških stanica aktiviraju inflamatorni multiproteinski kompleks koji ima ulogu otpuštanja upalnih medijatora koji privlače imunološke stanice u pomoć što zapravo dovodi do većih problema. Takva rastuća invazija destabilizira stijenke krvnih žila.

Sličan proces se događa kod gihta, ali i kod azbestoze uzrokovane udisanjem silikata.

Znanstvenici ukazuju kako je potrebno otkriti na koji način kolesterol aktivira inflamatorni kompleks kako bi se pronašao novi lijek za borbu protiv povišenog kolesterola.

Izvor: Nature

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol,

Komentari