Lora Štrbac

Datum objave: 16. 10. 2023.

Upalni procesi i inzulinska rezistencija ključni su mehanizmi koji doprinose otpornosti tijela na niskokalorične dijete za mršavljenje kod pretilih osoba.

Nedavna istraživanja su razmotrila primjenu određenih lijekova i dodataka prehrani koji pomažu smanjiti oksidacijski stres te utječu na starenje organizma. Jedan od takvih spojeva je N-acetilcistein (NAC), antioksidans dobiven iz aminokiseline L-cistein.

Prethodne studije su pokazale da primjena NAC-a ima niz prednosti, uključujući povećanje antioksidativne aktivnosti, smanjenje štetnih slobodnih radikala u tijelu, poboljšanje lučenja inzulina, smanjenje udjela masnog tkiva i smanjenje upalnih procesa. Također, NAC je pokazao sposobnost usporavanja procesa starenja, poboljšanja osjetljivosti na inzulin i smanjenja upalnih čimbenika.

Pretilost i starenje često uzrokuju povećanje oksidativnog stresa u stanicama masnog tkiva. Zbog toga je provedena prva studija koja istražuje učinke NAC-a na proces starenja i metaboličke poremećaje kod pretilih osoba. Cilj nove studije bio istražiti kako NAC utječe na komplikacije povezane s pretilošću i starenjem u masnom tkivu pretilih osoba.

U randomiziranom kliničkom ispitivanju provedenom u Iranu tijekom 2022. i 2023. godine, sudjelovalo je 40 pretilih osoba u dobi od 25 do 50 godina s indeksom tjelesne mase (ITM) većim ili jednakim 35 kg/m2. Sudionici su nasumično odabrani da tijekom četiri tjedna uzimaju 600 mg N-acetilcisteina (NAC) ili placebo (kontrolna skupina). Glavni parametri testiranja uključivali su marker starenja masnog tkiva, razine proteina supresora tumora p16 i IL-6 u visceralnom masnom tkivu, koncentracije TNF-alfa i IL-6 u krvi, te izračun antropometrijskih pokazatelja prije i nakon ispitivanja.

Rezultati su pokazali da primjena NAC-a znatno smanjuje znakove starenja u tijelu, ekspresiju proteina p16 i gena IL-6 u visceralnom masnom tkivu, u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Također su uočeni pozitivni učinci primjene NAC-a na smanjenje upale, poboljšanje razine glukoze u krvi i osjetljivosti na inzulin u usporedbi s placebom.

Istraživači su zaključili da osim što NAC ima blagotvoran učinak na smanjenje nekih komplikacija povezanih s pretilošću, također može imati potencijalno povoljan učinak na usporavanje procesa starenja i poboljšanje zdravlja pretilih osoba.

Izvor: Forntiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari