Datum objave: 01. 09. 2014.

Nedavna studija iranskih znanstvenika pokazala je da uzimanje kombiniranog multivitaminskog i multimineralnog dodatka prehrani tijekom trudnoće može pozitivno utjecati na porođajnu veličinu novorođenčadi, ali i tjelesnu masu majki.

U studiji je sudjelovalo 104 trudnica dobi 18-30 godina koje su bile nasumično podijeljene u dvije skupine. 20 tjedana, počevši od 16. tjedna trudnoće, jedna skupina trudnica je svakodnevno uzimala multivitaminski, a druga skupina multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani. U nekoliko navrata mjerena im je tjelesna masa, odnosno, određen im je indeks tjelesne mase (BMI), a njihovoj je djeci, nakon rođenja, mjerena tjelesna masa i duljina te opseg glave.

Rezultati su pokazali da su ispitanice koje su uzimale multivitaminsko-mineralni dodatak, imale značajno niži BMI izmjeren u 28. tjednu trudnoće, kao i neposredno poslije poroda, u usporedbi s onima koje su uzimale multivitaminski dodatak prehrani. Nadalje, primijećeno je da je novorođenčad majki koje su uzimale kombinirani dodatak prehrani, u usporedbi s onom čije su majke uzimale samo multivitaminski dodatak, imala statistički značajno veću porođajnu masu i opseg glave.

Autori su u objavljenom radu ukazali i na neke nedostatke svoje studije te su naglasili da ove rezultate treba interpretirati s oprezom. No čini se da trudnice i novorođenčad u zemljama u razvoju mogu imati koristi od kombiniranih multivitaminsko-mineralnih dodataka prehrani.

Izvor: International Journal of Preventive Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Trudnoća i dojenje,

Komentari