Datum objave: 11. 03. 2014.

Časopis Opthalmology nedavno je objavio studiju koja je ispitivala utjecaj dugoročnog uzimanja multivitaminskog pripravka na rizik od katarakte i makularne degeneracije, bolesti povezane sa slabljenjem vida.

Ova randomizirana studija provedena je na 15 000 doktora, prosječne dobi 50 godina, tijekom 4 godine. Podijeljeni su u grupe pri čemu je jedna uzimala multivitaminski pripravak te dodatke prehrani u obliku vitamina C, E i beta karotena dok je druga grupa dobivala placebo. Ispitanici su praćeni kako bi se ustanovio broj osoba u kojih je došlo do razvoja katarakte ili makularne degeneracije. Analizom je zaključeno kako osobe koje su uzimale dodatke prehrani imaju za 9 % nižu učestalost obolijevanja od katarakte u odnosu na ispitanike koji su dobivali placebo. Međutim, u onih koji su uzimali multivitaminske pripravke uočena je povećana učestalost makularne degeneracije u odnosu na drugu skupinu, iako broj nije bio statistički značajan. Rezultati, iako nisu statistički značajni, ukazuju na potrebu za dodatnim istraživanjima, ističu autori studije.

Valja istaknuti kako preporuke Američkog oftalmološkog društva (American Academy of Ophthalmology) potiču uzimanje multivitaminskih pripravaka koji sadrže vitamin C i E, cink, bakar i beta-karoten u osoba kod kojih je dijagnosticirana početna degeneracija makule dok službene preporuke za oboljele od katarakte nisu još definirane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari