Datum objave: 17. 05. 2010.

Učinak multivitaminsko-mineralnih dodataka prehrani se najčešće istražuje kod starije populacije. Međutim, nova studija je odabrala zdrave muške ispitanike dobi od 30 do 55 godina kako bi ispitala vezu između unosa multivitaminsko-mineralnih dodataka prehrani i fizioloških funkcija.

Više od 200 ispitanika podijeljeno je u dvije skupine od kojih je jedna skupina dobivala dodatke prehrani, a druga placebo tijekom 33 dana.

Znanstvenici su zabilježili bolje opće mentalno zdravlje, smanjeni subjektivni osjećaj stresa i poboljšano raspoloženje kod ispitanika koji su dobivali dodatke prehrani. Također, ispitanici koji su dobivali dodatke prehrani su osjećali manji mentalni zamor prije i nakon intenzivnih mentalnih testiranja u usporedbi s skupinom koja je dobivala placebo.

Iako je istraživanje rađeno pod pretpostavkom da su ispitanici optimalnog nutritivnog statusa, autori studije objašnjavaju kako je moguće da ispitanici ipak to nisu bili.

Autori su zaključili kako se s poboljšanjem nutritivnog statusa, bilo hranom ili dodacima prehrani, poboljšavaju i fiziološke funkcije jer je poznato da pravilno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava ovisi o širokom rasponu mikronutrijenata.

Izvor: Northumbria University

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari