Lora Štrbac

Datum objave: 24. 11. 2023.

Mikronutrijenti se smatraju vrlo važnim komponentama za metabolizam i zdravlje mozga jer pomažu očuvati živčane stanice, štite od oksidativnog stresa te smanjuju upalu. Iako se nalaze u malim količinama u ljudskom tijelu, njihova prisutnost je važna za različite biološke funkcije, a njihov nedostatak može imati ozbiljne posljedice. Tako je dokazano da niske razine vitamina A, B, C, D i E u krvi, zajedno s manjkom selena, cinka i bakra, te povećane razine homocisteina, mogu negativno utjecati na rad mozga i kognitivne funkcije.

Simptomi se obično javljaju nakon dugotrajnog nedostatka i uključuju česte infekcije, anemiju i neuropatiju. Nasuprot tome, ozbiljni nedostaci mogu dovesti do specifičnih bolesti poput skorbuta (nedostatak vitamina C), osteomalacije (nedostatak vitamina D), pelagre (nedostatak niacina), poremećaja krvarenja (nedostatak vitamina K) ili noćnog sljepila (nedostatak vitamina A) .

S obzirom na raznovrsnost mikronutrijenata, ponekad je izazovno odrediti točne količine i učestalost njihove primjene kako bi se zadovoljile individualne potrebe. Međutim, postoje dokazi koji ukazuju da pridržavanje općih smjernica za osobe s upalnim bolestima može spriječiti napredovanje neurodegenerativnih bolesti. Dodatno, veće doze mikronutrijenata mogu pomoći osobama koje već imaju simptome ove bolesti.

Istraživački tim iz Češke pregledao je postojeća istraživanja o ulozi mikronutrijenata u odabranim neurološkim bolestima kako bi se istražile moguće terapijske metode. Njihovi nalazi ističu važnost rane dijagnoze nedostatka mikronutrijenata i primjene odgovarajućih pripravaka kako bi se podržalo zdravlje mozga.

Zaključuju da multivitamini pokazuju obećavajući terapijski potencijal u usporedbi s pojedinačnim vitaminima jer sadrže različite mehanizme koji pomažu u obrani mozga od oksidativnog stresa, čineći ih učinkovitima za prevenciju, iako ne nužno za liječenje bolesti.

Stoga, rano prepoznavanje nedostatka mikronutrijenata može značajno poboljšati ishod liječenja pacijenata s neurodegenerativnim bolestima kroz terapijske intervencije koje povećavaju razinu mikronutrijenata u krvi.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari