Datum objave: 04. 03. 2015.

Primijećeno povećanje pojavnosti multiple skleroze posljednjih nekoliko godina dovelo je do mišljenja da promjene u prehrani – prije svega niži unos hranjivih tvari koje mogu utjecati na smanjenje upale i oksidativnih oštećenja u organizmu, igraju ulogu u nastanku bolesti. Stoga je u novom američkom istraživanju ispitana ova teorija.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 57 ispitanica dobi 18-60 godina, među kojima je bilo 27 pacijentica s multiplom sklerozom te 30 zdravih žena, koje su poslužile kao kontrola. Ispitanicama su ispitane prehrambene navike tijekom posljednjih 12 mjeseci, a uz to su im određene i razine nekih bitnih nutrijenata u organizmu.

Rezultati su pokazali da su pacijentice s multiplom sklerozom, u usporedbi s kontrolnom skupinom, imale niže razine pet protuupalnih i antioksidativnih tvari – folata, vitamina E, magnezija, luteina/zeaksantina i kvercetina.

Nadalje, procijenjeno je da su ispitanice s multiplom sklerozom unosile samo 244 μg folata dnevno, dok su zdrave ispitanice iz kontrolne skupine dnevno unosile 321 μg. Slično je zamijećeno i za unos magnezija – pacijentice su unosile 254 mg magnezija dnevno, u usporedbi s dnevnim unosom od 321 mg kod kontrole.

Autori su zaključili kako se među ispitanicama vide jasne razlike. Međutim, još treba istražiti jesu li one uzrok multiploj sklerozi ili su njena posljedica.

Izvor: American Academy of Neurology's 67th Annual Meeting

Pošalji prijatelju na email

Komentari