Ela Lučić

Datum objave: 01. 04. 2020.

Novo istraživanje dodatka prehrani koji se obično uzima zbog protuupalnih koristi, potvrdilo je njegovu učinkovitost u smanjenju vizualnih znakova starenja kože. 

Metilsulfonilmetan (MSM) predstavlja organski oblik sumpora koji je ključan za tjelesnu funkciju i strukturu. MSM dodatci prehrani, dobiveni iz biljaka poput voća, povrća, žitarica, kao i mlijeka, tradicionalno se koriste za liječenje širokog niza simptoma i stanja, najčešće bolova u zglobovima i upala. No, u novije vrijeme, sve veći broj istraživanja povezuje ovaj spoj s ljepotom, zbog njegove temeljne uloge u fiziološkim procesima, uključujući sintezu kolagena, hijaluronske kiseline i keratohijalina. 

Studija objavljena u časopisu International Journal for Vitamin and Nutrition Research, još jednom je potvrdila ove prednosti i otkrila da se mogu uočiti i primjenom doze koja iznosi 1 gram dnevno. Ono što je znanstvenike iznenadilo u rezultatima bio je stupanj učinkovitosti u smanjenju bora, što je najvažniji element starenja.

Studija je provedena u dva koraka – prvi dio bila je pilot studija s panelom od 20 sudionika koji su uzimali 3 g MSM-a ili placebo kapsule dnevno, tijekom 16 tjedana. Primijenjeno je vizualno i subjektivno samoprocjenjivanje bora i teksture kože kao prevladavajućeg znaka starenja. 

Istraživači su otkrili da oralno uzimanje MSM-a (3 g/dan) smanjuje znakove starenja poput bora na licu i hrapavosti kože u usporedbi s placebom. 

U drugom dijelu studije ispitivao se odgovor na dozu, u kojem su 63 sudionika unosila 1 g ili 3 g MSM-a dnevno, tijekom 16 tjedana. Stručno kliničko ocjenjivanje, instrumentalna mjerenja i percepcija potrošača korišteni su za procjenu stanja kože poput linija i bora. Dodatno, provedena je instrumentalna analiza za ispitivanje hidracije, čvrstoće i elastičnosti kože.

Detaljna analiza pokazala je značajno poboljšanje u slučaju ozbiljnosti bora na licu, kao i poboljšanu čvrstoću, elastičnost i hidraciju kože kod ispitanika koji su uzimali MSM. Kod nekih od ovih parametara uočen je dobar odgovor na dozu, što ukazuje da je veća doza (3 g/dan) učinkovitija od niže doze (1 g/dan), ali općenito se čini da je niža doza bila dovoljno učinkovita u smanjenju znakova starenja lica. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari