Lora Štrbac

Datum objave: 01. 04. 2024.

Postoje različite strategije smanjenje tjelesne mase, a neke od njih su promjene prehrambenih navika i promjene životnog stila.

Unatoč preporukama za upotrebu skupih lijekova u liječenju pretilosti, mnogi od njih su povučeni s tržišta zbog ozbiljnih komplikacija povezanih s dugotrajnom uporabom, poput oštećenja srca, psihičkih poremećaja te ovisnosti. Stoga postoji interes za istraživanjem prirodnih alternativa koje mogu pridonijeti sigurnijem pristupu u liječenju pretilosti.

Ekstrakti bijelog gloga (Crataegusa pinnatifida) i unšiu mandarine (Citrus unshiu) tradicionalno se koriste za poticanje probave, a novija istraživanja pokazuju da imaju potencijal u liječenju pretilosti i dislipidemije (poremećaja lipida). Studije su pokazale da bijeli glog i unšiu mandarina mogu smanjiti indeks tjelesne mase i razine ukupnog kolesterola. Kao nastavak istraživanja u ovom području, provedena je nova studija kako bi se dodatno istražio potencijal ovih biljnih ekstrakata za gubitak masnoće kod ljudi.

Dvostruko slijepa, randomizirana, placebom kontrolirana studija provedena u Sveučilišnoj bolnici u Koreji proučavala je učinke nutraceutika na smanjenje tjelesne mase i masnoće te poboljšanje razine lipida i leptina kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Studija je trajala 12 tjedana i uključila 105 odraslih osoba dobi 20 do 60 godina s indeksom tjelesne mase između 25 i 30 kg/m2. Sudionici su nasumično podijeljeni u tri skupine: visoka doza CEM-a (400 mg tri puta dnevno), niska doza (200 mg tri puta dnevno) i placebo.

CEM je bio 30% vodeni etanolni ekstrakt lista bijelog gloga i kore unšiu mandarine, u obliku tablete od 800 mg s 140 mg ili 200 mg CEM-a. Udio masti mjeren je pomoću DEXA, BIA i antropometrijskih mjerenja. Profil lipida i leptina u krvi također su mjerili prije i nakon istraživanja.

Rezultati su pokazali značajan pad udjela tjelesne masti u skupinama s visokom i niskom dozom CEM-a u usporedbi s placebom, mjereno pomoću DEXA i BIA. Tjelesna masa, indeks tjelesne mase i razine leptina u krvi također su značajno smanjene u CEM grupi. Dodatnom analizom utvrđeno je da visoke doze CEM-a smanjuju razinu triglicerida i kolesterola.

Mehanizam djelovanja vjerojatno uključuje inhibiciju apsorpcije lipida, poboljšanje metabolizma lipida te regulaciju hormonske neravnoteže i upale uzrokovane pretilošću.

Stoga su znanstvenici zaključili da dodatak prehrani koji kombinira ekstrakte lista bijelog gloga i kore unšiu mandarine može značajno pridonijeti poboljšanju tjelesne mase i  udjela masti kod odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom. Istraživači preporučuju daljnja istraživanja kako bi se potvrdili nalazi na uzorku koji je reprezentativniji za globalnu populaciju, kao i istraživanje optimalnih doza i dugoročnih učinaka.

Izvor:Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari