Vitaminoteka

Datum objave: 12. 01. 2016.

Mnoga istraživanja pokazala su da je pretilost povezana s čestim umorom te lošijom kvalitetom sna, a u novom američkom istraživanju ovo je malo detaljnije ispitano na miševima. Konkretno, proučeno je kako na kvalitetu sna utječu promjene u tjelesnoj masi.

U istraživanju su korištene dvije skupine miševa – jedna je tijekom osam tjedana jela uobičajenu hranu, dok je druga imala visokomasnu prehranu. Nakon toga, tijekom zadnjeg, devetog tjedna neke životinje iz skupine s uobičajenom prehranom prebačene su na visokomasnu prehranu, i obrnuto. Tako je dio miševa koji je do tad bio hranjen normalnom hranom, počeo povećavati tjelesnu masu, dok je dio miševa koji je prvotno bio hranjen visokomasnom hranom, počeo gubiti na masi.

Rezultati su pokazali da su miševi na visokomasnoj prehrani, u usporedbi s onima na uobičajenoj prehrani, imali 30 % veću tjelesnu masu te da su spavali 1 h duže i imali rascjepkan san. Skupinama kojima je posljednji tjedan istraživanja promjenjena prehrana, kvaliteta sna i obrazac spavanja nije bio isti iako su bili slične tjelesne mase. Naime, skupina koja je samo posljednji tjedan jela hranu uobičajenu za miševe, pokazala je gotovo isti obrazac spavanja kao i skupina koja je takvu hranu jela tijekom svih devet tjedana istraživanja.

Ova opažanja, dakle, sugeriraju da za popravljanje kvalitete sna nije potrebno odmah dostići idealnu tjelesnu masu, dovoljno samo započeti s uravnoteženom prehranom, odnosno, s procesom mršavljenja.

Izvor: SLEEP

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, vitkost,

Komentari