Datum objave: 01. 09. 2011.

Proteini sirutke utječu na tjelesnu masu i konstituciju, objavljeno je časopisu Journal of Nutrition.

Istraživanje je uključilo 90 pretilih i osoba s prekomjernom tjelesnom masom, koja su kroz 23 tjedna dobivala nešto od sljedećeg, dva puta dnevno: proteine sirutke, proteine soje te izoenergetsku količinu ugljikohidrata. Rezultati su pokazali da je uzimanje proteina sirutke povezano sa redukcijom tjelesne mase (-1.8 kg), masnog tkiva (-2.3 kg), opsegom struka te sniženjem razina grelina u gladovanju. Ništa od navedenog nije zabilježeno nakon konzumacije proteina soje ili ugljikohidrata.

Iako je mehanizam još uvijek nepoznat, činjenica je da različiti izvori prehrambenih proteina mogu na različite načine utjecati na gubitak tjelesne mase te na tjelesnu konstituciju, a saznanja o učincima proteina sirutke svakako zahtijevaju daljnja istraživanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari