Datum objave: 06. 01. 2015.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Obesity, ne dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost povećane osjetljivosti na šećer i prejedanja, no podržava hipotezu da pretila mladež ima pojačani psihološki odgovor na „nagrađivanje hranom“.

U istraživanju je sudjelovalo 23 djece dobi 8-12 godina među kojima je desetero bilo pretilo, a 13 normalne tjelesne mase. Ispitanicima je praćen rad mozga tijekom kušanja male količine otopine šećera u vodi – bilo im je rečeno da se koncentriraju na okus otopine te da je dugo zadrže u ustima.

Snimke mozga pokazale su da su pretila djeca imala povećanu aktivnost u amigdali i inzuli – područjima mozga zaduženim za percepciju, emocije, svjesnost, okus i motivaciju te uključenim u puteve nagrade.

Zanimljivo, aktivnost striatuma, koji se nalazi u krajnjem dijelu mozga i čija se aktivnost povezuje s pretilosti kod odraslih, nije primijećena. No, striatum se razvija sve do adolescentske dobi.

Stoga autori napominju kako je pretilost potrebno prevenirati od najranije dobi, budući da su određena djeca očito osjetljivija na „nagrađivanje hranom“, a jednom kada se razvije, pretilost je teško pobijediti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari