Josip Rešetar

Datum objave: 18. 12. 2017.

Polifenol epigalokatehin galat (EGCG) iz zelenog čaja može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti na način da ometa stvaranje beta-amiloidnog plaka, zaključak je novog znanstvenog istraživanja.

Alzheimerova bolest je progresivna neurodegenerativna bolest koju karakterizira gubitak pamćenja, kognitivnih vještina te problemi u ponašanju. Od spomenute bolesti pati više od 50 milijuna ljudi diljem svijeta, a točan uzrok još uvijek nije u potpunosti utvrđen. Pretpostavlja se da beta-amiloidni peptidi zauzimaju jednu od vodećih uloga u nastanku Alzheimerove bolesti na način da se preko oligomernih jedinica udružuju u veće nakupine tvoreći tzv. plak beta-amiloida. Beta-amiloidni plak se veže na živčane stanice čime postupno sve više narušava živčanu komunikaciju.

U aktualnom istraživanju je pomoću nuklearne magnetske rezonance (NMR) promatrano kako polifenol zelenog čaja EGCG utječe na stvaranje beta-amiloidnog plaka.

Rezultati istraživanja su pokazali da EGCG ima sposobnost preinake beta-amiloidnih oligomera. Preinačeni beta-amiloidni oligomeri teže mogu stvoriti toksični beta-amiloidni plak što posljedično smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

Tim znanstvenika tvrdi da je još uvijek teško dostaviti EGCG u područje mozga zbog čega će buduća istraživanja raditi upravo na modifikacije molekule EGCG-a. Dodatno, tim poziva na konzumaciju ekstrakta zelenog čaja u svrhu prevencije Alzheimerove bolesti.

Izvor: Journal of the American Chemical Society

Pošalji prijatelju na email

Komentari