Vitaminoteka

Datum objave: 10. 03. 2015.

Prema novom japanskom istraživanju, dugotrajni unos visoke doze vitamina C mogao bi pomoći u očuvanju funkcije imunološkog sustava tijekom starenja.

Istraživanje je bilo provedeno na miševima s deficitom vitamina C koji su svakodnevno, tijekom jedne godine dobivali dodatke ovog vitamina. Jedna skupina je dobivala vitamin C u dozi od 20 mg/kg na dan, koja je bila osmišljena tako da odgovara preporučenom unosu za ljude, koji u Japanu iznosi 100 mg vitamina C na dan. Druga skupina je dobivala deset puta višu dnevnu dozu – 200 mg vitamina C po kilogramu tjelesne mase.

Rezultati su pokazali da je visoka doza vitamina C usporila propadanje timusa miševa te je održala funkciju ove žlijezde, za koju je poznato da nakon puberteta počinje polako propadati. Inače, tzv. kronična involucija timusa smatra se jednom od glavnih čimbenika koji doprinose slabljenju imunološkog sustava tijekom starenja.

U usporedbi sa skupinom miševa koji su dobivali nižu, preporučenu dozu vitamina C, kod onih koji su dobivali više ovog vitamina primijećen je i znatno veći broj bijelih krvnih stanica u perifernoj krvi.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Vitamin C,

Komentari