Može li veganska prehrana zadovoljiti dječje potrebe za nutrijentima?

Datum objave: 23. 02. 2005.

Nova studija koju su proveli istraživači s U.S. Agricultural Research Service predočila je nove dokaze prema kojima striktna veganska prehrana djeci šteti više nego li se to u javnosti priznaje-barem tako tvrde istraživači.

Nedostatak namirnica životinjskog podrijetla – koje sadrže nutrijente koji se ne mogu naći nigdje drugdje – može naštetiti razvoju djece. Znanstvenici također tvrde da je već veliki broj istraživanja pokazao da su djeca žena koje izbjegavaju hranu životinjskog podrijetla prije i tijekom trudnoće izložene većem riziku od poteškoća u razvoju. Poteškoće uključuju malu porođajnu masu, sporiji rast i u ekstremnim slučajevima trajnu razvojnu retardaciju.

Kako bi dokazali svoje stajalište znanstvenici su podijelili više od 500 arfičke djece (koja su «odrasla» na prehrani koja se bazirala na grašku, kukuruzu i sličnim, škrobom bogatim, no nutritivno manjkavim namirnicama) u četiri skupine. Prehrana jedne skupine djece nije se mijenjala, prehrani dviju skupina djece dodana je šalica mlijeka dnevno ili dodatak izvora masnoća, a prehrana četvrte skupine djece obogaćena je određenom količinom mesa svaki dan. Utjecaj prehrane pratio se godinu dana.

Prema očekivanju istraživača, rezultati su pokazali da se zdravstveni status djece koja su dobivala mlijeko i izvor masnoće, i još u većoj mjeri djece koja su dnevno konzumirala meso, znatno poboljšao. Između ostaloga, poboljšanje se očitovalo kroz bolje rezultate testova inteligencije, bolje društvene vještine, veću aktivnost te bolju razinu vitamina B12.

Pristalice vegetarijanske prehrane kao zamjerku studiji navode, da se prehrana afričke djece ne može promatrati kao model veganske prehrane, jer ne sadrži voće, zeleno lisnato povrće niti orašaste plodove, namirnice koje itekako doprinose sveukupnoj nutritivnoj vrijednosti veganskog jelovnika.

BBC News

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari