Vitaminoteka

Datum objave: 14. 01. 2020.

U studiji provedenoj u Japanu, čak je i lagana do umjerena konzumacija alkohola bila povezana s povećanim rizikom od karcinoma. Rezultati objavljeni u časopisu CANCER pokazuju kako je ukupni rizik od karcinoma najmanji u slučaju nekonzumiranja alkohola.

Iako su rezultati pojedinih studija pokazali povezanost konzumiranja alkohola s nižim rizikom od određenih vrsta karcinoma, ovi rezultati upućuju da je čak i lagana do umjerena konzumacija povezana s većim rizikom od karcinoma općenito. Japanski znanstvenici pregledali su podatke iz razdoblja 2005. - 2016. godine, prikupivši ih iz 33 općih bolnica širom Japana. Pregledani su klinički podatci 63 232 pacijenata oboljelih od karcinoma i 63 232 pacijenata kontrolne skupine, u skladu sa spolom, dobi, datumom prijema u bolnicu i prijemom u bolnicu. Svi sudionici izvijestili su o svom prosječnom dnevnom unosu standardiziranih količina alkohola i trajanju konzumacije. 

Ukupni rizik od karcinoma bio je najmanji pri nultoj konzumaciji alkohola, a postojala je gotovo linearna povezanost između rizika od karcinoma i konzumiranja alkohola. Povezanost pokazuje kako će lagana razina konzumacije alkohola do točke u kojoj se dosegne 10 godina konzumiranja (primjerice, jedno piće dnevno tijekom 10 godina ili dva pića dnevno tijekom 5 godina) povećati ukupni rizik od karcinoma za 5%.

Ispitanici koji su konzumirali dva ili manje alkoholnih pića dnevno imali su povišen rizik od karcinoma bez obzira koliko dugo su konzumirali alkohol. Također, analize razvrstane po spolu, navikama pijenja i pušenja te zanimanju, uglavnom su pokazale iste obrasce.

Povećan rizik od karcinoma povezanog s alkoholom odnosi se na karcinome koji se pojavljuju na relativno uobičajenim mjestima, uključujući debelo crijevo, želudac, dojku, prostatu i jednjak. S obzirom na trenutačnu ukupnu incidenciju karcinoma, trebalo bi se i dalje poticati promoviranje javne edukacije o riziku povezanog s alkoholom, ističu znanstvenici.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol, karcinom,

Komentari