Josip Rešetar

Datum objave: 02. 07. 2018.

Smanjenje porcija prehrambenih proizvoda moglo bi doprinijeti smanjenju pretilosti kroz promjenu percepcije o ''normalnoj'' veličini porcije koja se, inače, s godinama sve više povećava, zaključak je rada psihologa objavljenog u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

U istraživanju su ispitanici prolazili kroz tri uzastupna eksperimenta. Unutar prvoga su nasumično razvrstani u dvije skupine gdje je prva dobivala veće, a druga skupina manje porcije istog jela. Drugi eksperiment, koji je uslijedio dan nakon prvoga, savjetovao je ispitanicima da se posluže količinom jučerašnjeg jela koju smatraju primjerenom. U trećem eksperimentu, koji je uslijedio nakon tjedan dana, od ispitanika se tražilo da odaberu preferiranu veličinu porcije.

Rezultati svih eksperimenata su potvrdili da ukoliko je ispitanik poslužen s manjom porcijom hrane, on sam ''normalnu'' veličinu porcije percipira manjom zbog čega ima tendenciju konzumiranja manje količine hrane.

Znanstvenici stoga apeliraju na smanjenje porcija prehrambenih proizvoda kao jednim od mogućih rješenja globalne epidemije pretilosti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari