Datum objave: 01. 07. 2015.

Nedavno istraživanje američkih stručnjaka predložilo je da se suptilna pogoršanja u kognitivnim sposobnostima osoba s Alzheimerovom bolesti mogu dogoditi i do 18 godina prije dijagnoze. Boljim razumijevanjem početnih faza Alzheimerove bolesti, stručnjaci bi možda mogli razviti neke nove strategije prevencije ili usporavanja progresije ove raširene bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 2 125 stanovnika Chicaga, prosječne dobi od 73 godine. Ispitanici na početku istraživanja nisu imali Alzheimerovu bolest, a zadatak im je bio proći testove pamćenja i razmišljanja koji su tijekom 18 godina ispitivanja bili ponavljani svake tri godine.

S vremenom, 21 % ispitanika razvio je Alzheimerovu bolest, te je primijećena očekivana povezanost niskih rezultata na testovima s većim rizikom od ove bolesti. Međutim, zanimljivo je da su ispitanici koji su tijekom prve godine istraživanja pokazali slabije rezultate, imali čak deset puta veću vjerojatnost od razvoja ove progresivne bolesti nego oni koji su tada postigli bolje rezultate.

Iako su rezultati testova osoba koje su naposljetku razvile demenciju, svaki put bili sve slabiji, zapaženo je da se suptilne promjene u kognitivnim sposobnostima mogu primijetiti čak 13-18 godina prije kliničke manifestacije bolesti. Analiza je pokazala da je 13-18 godina prije posljednjeg testa, svako pogoršanje rezultata za jednu jedinicu bilo povezano s 85 % većim rizikom od demencije u budućnosti.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Neurološke bolesti,

Komentari