Magdalena Klepo

Datum objave: 22. 12. 2023.

Doručak je već duže vrijeme prepoznat kao najvažniji obrok u danu. Osim što pokreće metabolizam i osigurava potrebnu energiju, nedavno je otkriveno da ranija konzumacija doručka može smanjiti rizik od nastanka šećerne bolesti tipa 2.

Osobe koje redovito doručkuju, tijekom dana rjeđe posežu za nutritivno manje poželjnim namirnicama. Nutritivno bogat doručak pomaže u održavanju stabilne razine glukoze u krvi, sprječavajući nagli pad glukoze koji često dovodi do iznenadne gladi i potencijalnog prejedanja. Također, redovito doručkovanje povezano je s poboljšanim mentalnim sposobnostima tijekom dana, uključujući bolju koncentraciju i pamćenje. Pozitivni učinci redovite konzumacije doručka uključuju smanjeni rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, kao i manji rizik od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i metaboličkog sindroma.

Znanstvenike već dulje vrijeme interesira utjecaj vremena konzumiranja obroka na metabolizam. Upravo iz tog razloga, cilj nedavno provedene studije bio je istražiti možemo li smanjiti rizik razvoja šećerne bolesti tipa 2 ne samo promjenom onoga što jedemo, već i kada jedemo.

Studija je uključila ukupno 103 312 odraslih osoba iz francuske kohorte NutriNet-Santé, s udjelom žena od 79%. Sudionici su ispunjavali online zapise o prehrani navodeći što su jeli i pili tijekom 24 sata u tri neuzastopna dana, kao i vrijeme obroka. Istraživački tim napravio je prosjek podataka o prehrani za prve dvije godine praćenja te procijenio zdravlje sudionika tijekom sljedećih godina (u prosjeku sedam godina).

Tijekom trajanja studije zabilježena su 963 nova slučaja šećerne bolesti tipa 2.

Rizik razvoja bolesti bio je za 59 % veći u skupini sudionika koji su redovito doručkovali nakon 9 sati ujutro u odnosu na one koji su doručkovali prije 8 sati. Istraživači navode kako zapaženi rezultati imaju smisla jer je poznato da preskakanje doručka utječe na kontrolu glukoze i lipida, kao i na razinu inzulina.

Također je uočeno da kasna večera, nakon 22 sata povećava rizik, dok su češći i manji obroci, oko pet na dan povezani s manjom učestalošću pojave bolesti. Nasuprot tome, dulji post koristan je samo ako se provodi ranim doručkom i večerom.

Znanstvenici zaključuju da prvi obrok prije 8 sati ujutro te zadnji obrok prije 19 sati mogu smanjiti rizik razvoja šećerne bolesti tipa 2. Ovakvi podaci predstavljaju nove pristupe u prevenciji razvoja šećerne bolesti tipa 2 i drugih kroničnih bolesti.

Izvor: International Journal of Epidemiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, doručak,

Komentari