Datum objave: 28. 12. 2015.

Zeleni čaj je zbog svog visokog sadržaja polifenola već odavno zauzeo uvaženo mjesto među različitim napicima. Međutim, u novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Functional Foods, stručnjaci su primijetili da visoke doze zelenog čaja nepovoljno djeluju na reproduktivno zdravlje vinskih mušica, kao i na rast i razvoj njihovih potomaka.

Inače, vinske mušice se često koriste u istraživanjima ljudskih bolesti s obzirom na to da s ovim insektima dijelimo čak 75 % istih gena povezanih s bolestima, a za potrebe navedenog istraživanja znanstvenici su embrije i ličinke vinskih mušica izložili različitim dozama zelenog čaja.

Rezultati su pokazali da je doza zelenog čaja od 10 mg znatno usporila razvoj ličinki, a utjecala je i na smanjenje broja ličinki koje su izašle iz jajašaca. Navedena doza dovela je i do kasnije atrofije spolnih žlijezda insekata, a ženke su pokazale i smanjenu plodnost. Također, kod ženki vinskih mušica primijećen je i 17 %-tno smanjenje životnog vijeka.

Iako u ovom istraživanju nije ispitan točan mehanizam negativnog djelovanja zelenog čaja i tek je potrebno odrediti koje doze su previsoke za ljude, autori pozivaju na umjerenost kod konzumacije ovog napitka.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari