Josip Rešetar

Datum objave: 29. 01. 2018.

Preskakanje doručka može rezultirati smanjenjem tjelesne mase kod vitkih odraslih osoba, međutim učinak izostaje ukoliko doručak preskaču pretile odrasle osobe, zaključak je studije objavljene u časopisu Journal of Physiology.

U šestotjednom istraživanju sudjelovalo je 49 ispitanika koji su na osnovu vrijednosti indeksa tjelesne mase (BMI) svrstani u dvije kategorije: vitkih ili pretilih osoba. Nadalje, ispitanici u obje grupe su bili podijeljeni na one koji su imali redovan doručak ili su ga preskakali.

Rezultati su pokazali da je kod vitkih osoba koje su preskakale doručak tijekom trajanja istraživanja porasla aktivnost gena važnih u procesu metabolizma masti, međutim isti učinak nije opažen kod pretilih ispitanika.

Pretpostavka je da pretile osobe vrlo često imaju i inzulinsku rezistenciju, koja nastaje kao odgovor tijela na višak ukupnog masnog tkiva.

Budući da je doručak ispitanika pretežno bio bogat ugljikohidratima rezultati se ne mogu  primjeniti na doručke gdje je udio ugljikohidrata niži, a udio proteina i masti viši. Buduća istraživanja nastojat će uključiti i ostale životne čimbenike koji utječu na doručak, kao što je primjerice tjelovježba.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, doručak,

Komentari