Datum objave: 19. 09. 2013.

Škotska studija analizirala je podatke 13 000 ispitanika s visokim tlakom u periodu od 1970. do 2011. godine te je objavila najnovije spoznaje u časopisu Hypertention. Podaci su temeljeni na uzorcima krvi ispitanika.

Naime, svi smo upoznati s preporukama koje potiču smanjeni unos soli te preporučene doze do 2 300 mg dnevno. Rezultati spomenute studije pokazale su da su osoba koje su imale niske razine klorida, sastavnog dijela soli, imale povećani rizik od smrtnosti za čak 20 %. Autori ističu kako dosadašnje studije potvrđuju da povećanim unosom soli se povećava rizik od visokog tlaka, kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega te karcinoma želudca, no, malo je istraživanja koje je proučavalo utjecaj zasebne komponente soli, klorida, na zdravlje.

Škotski znanstvenici su istaknuli kako nove spoznaje je potrebno potvrditi daljnjim istraživanjima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari