Josip Rešetar

Datum objave: 23. 04. 2018.

Lakto-ovo vegetarijanska dijeta, inačica vegetarijanske dijete koja uključuje jaja i mliječne proizvode te isključuje meso i ribu, podjednako dobro smanjuje rizik od krvožilnih bolesti i moždarnog udara kao i mediteranska dijeta, zaključak je studije objavljene u časopisu Circulation.

U tromjesečno istraživanje bilo je uključeno 107 pretilih ispitanika starosti 18 do 75 godina. Ispitanici su nasumično raspodijeljeni u dvije skupine: skupinu koja je pratila obrazac nisko kalorične lakto-ovo vegetarijanske djete i skupinu koja je pratila obrazac mediteranske dijete.

Znanstvenici su pronašli da je kod obje skupine u prosjeku došlo do gubitka 1,5 kg masnog tkiva i 2 kg ukupne tjelesne mase. Međutim, kod lakto-ovo skupine došlo je do većeg smanjenja ''lošeg'' LDL kolesterola, dok je skupina s mediteranskom prehranom ostvarila veće smanjenje ukupnih triglicerida.

Zaključno, obje vrste dijeta predstavljaju dobre strategije u smanjenju rizika od krvožilnih bolesti što pacijentima nudi mogućnost izbora.

Pošalji prijatelju na email

Komentari