Datum objave: 30. 06. 2014.

Čimbenici rizika koji mogu povećati rizik za razvoj karcinoma dojke brojni su, primjerice spol, dob, obiteljsko nasljeđe, pretilost te unos alkohola. Studija nedavno objavljena u časopisu BMJ na listu čimbenika rizika dodala je i konzumaciju crvenoga mesa tijekom rane odrasle dobi.

U studiji koja je za cilj imala istražiti vezu između unosa prehrambenih izvora proteina u ranoj odrasloj dobi i rizika od karcinoma dojke, analizirani su podaci o prehrani 88 803 žena dobi od 26 do 45 godina. Tijekon dvadesetogodišnjeg praćenja sudionica studije dijagnosticirano je 2830 slučajeva karcinoma dojke. Istraživači su pronašli kako je viši unos crvenoga mesa u ranoj odrasloj dobi rizik za razvoj karcinoma dojke povećao za 22%. Nasuprot tomu, veći unos mesa peradi povezan je s nižim rizikom od karcinoma dojke.

Zamjena jedne porcije crvenoga mesa dnevno s porcijom drugog kvalitetnog izvora proteina poput mahunarki, mesa peradi i ribe povezan je s 14 % nižim rizikom za razvoj spomenute bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari